“Armoede is geen ver-van-mijn-bedshow”

Sint-Job -Ruim 350 vierde-, vijfde- en zesdejaars van vrije basisschool Maria Middelares en Go! Invento De Brug zongen vanmiddag op het Max Wildiersplein het armoedelied op deze Werelddag van verzet tegen armoede. In de voormiddag overhandigden leerlingen van De Brug nog tien winkelkarren vol voedsel aan welzijnsschakel De Schakel.

Maandag 17 oktober 2022 om 15:27

“Een baby geboren in een arm gezin, krijgt niet dezelfde kansen en dat is oneerlijk”, maakte leerkracht Dries Lambrechts van Maria Middelares duidelijk aan de leerlingen. “Het gaat van een lege brooddoos op school, geen gezond tussendoortje, geen geld voor schoolreizen en hobby’s, niet kunnen trakteren op school tot geen verjaardagscadeautjes. Hiermee worden kinderen vaak uitgelachen op school. De kinderen zelf beseffen dat ze anders zijn, maar willen er ook gewoon bijhoren.”

350 Sint-Jobse leerlingen zingen armoedelied op het Max Wildiersplein. — © Elke Lamens

“Met deze actie willen we leerlingen doen beseffen dat armoede ook onder onze kinderen leeft”, reageert directeur Filip Van Herck van Maria Middelares. “Maar ook als bestuur en voor leerkrachten is het vaak moeilijk om armoede in de klas te detecteren. Het is verdoken en de drempel voor ouders is hoog om dit aan de school te melden. Het maakt het probleem dan ook moeilijk oplosbaar.”

Bij directrice Karen Vandereyken van De Brug klinkt het zo: “We willen de kinderen duidelijk maken dat armoede geen ver-van-mijn-bedshow is. Dat we daar elk jaar opnieuw aandacht aan besteden geeft aan dat het ook niet zomaar opgelost geraakt.”

Tien winkelkarren vol voedsel zamelden de leerlingen van De Brug in voor welzijnsschakel De Schakel. — © Elke Lamens

Veertig procent meer armoede

Dat het tegendeel zelfs waar is, bevestigt welzijnsschakel De Schakel, die zich inzet voor inwoners met een kleine portemonnee. “In een jaar tijd steeg het aantal personen dat een beroep op ons doet, met liefst 40 procent. Daarbij zien we een duidelijke verschuiving tegenover vorige jaren. Vandaag is één op de drie gezinnen een eenpersoonsgezin en één op de drie een eenoudergezin met kinderen”, merkt voorzitster Peggy Morael op. “De stijgende energieprijzen en andere kosten ervoor zorgen dat we nu ook aanvragen krijgen van gezinnen uit de werkende middenklasse, wat vroeger nooit voorkwam.”

Net als de voorbije jaren zamelden de leerlingen van De Brug ook voedsel in. Ze overhandigden deze voormiddag tien volle winkelkarren aan welzijnsschakel De Brug. “Het is iets minder dan de voorbije jaren. Je merkt dat het voor iedereen moeilijker wordt”, merkt Vandereyken op.

Een gezonde appel voor elke leerling van De Schakel. — © Elke Lamens

Voor De Schakel blijft dit een groot geschenk, want ze kunnen op steeds minder groenten en fruit beroep doen. “Het aanbod op de groenteveilingen, waar wij een deel van de niet-verkochte groenten ophalen, is kleiner dan in de jaren voor corona. Ook voor de boeren zijn de kosten sterk gestegen, terwijl de droogte van de voorbije maanden minder oogst opleverde. Dankzij steun van de gemeente kunnen we groenten en fruit bij aankopen, om onze mensen toch nog een redelijk aanbod te kunnen aanbieden.”

Leden van de welzijnsschakel deelden nog appels uit aan de leerlingen voor ze weer naar school gingen.

(Elke Lamens)

Vorige
Vorige

“Geen gele kaarten, wel respect voor iedereen” 

Volgende
Volgende

Gaan met die banaan!